Mașina Apple

news2

Conform diferitor publicații, angajații Apple ar lucra la o mașină electrică, dar se pare că proiectul se îndreaptă mai mult spre dezvoltarea unui software ce va permite funcția de pilot automat și nu spre dezvoltarea unei mașini în sine.

Ce știm

În anul 2014, Apple a început să lucreze la un proiect numit ”Project Titan”, însă datorită problemelor de conducere și ale conflictelor interne acesta a fost amânat. Sub conducerea lui Bob Mansfield, Apple a început să se îndrepte spre dezvoltarea unui sistem autonom de conducere. Astfel, ar putea colabora cu producători auto existenți sau vor putea reveni la propriul proiect de dezvoltare a mașinilor ce va fi capabil să se interegreze cu dispozitivele iOS.

Tim Cook, CEO-ul Apple, declara că se concentrează asupra creării unui sistem autonom și că aceasta este o tehnologie de bază pe care o consideră foarte importantă.

Prototipuri posibile

Interesul celor de la Apple pentru dezvoltarea unei mașini a început chiar dinaintea lansării primului model de iPhone, însă Steve Jobs a decis în 2008 să se concentreze mai mult asupra dezvoltării unui smartphone.

Primele imagini cu o posibilă mașină creată de cei de la Apple au apărut în 2015, dar s-a dovevit că mașina respectivă era utilizată pentru dezvoltarea unui proiect de mapare.

Cei de la Financial Times speculau că ar fi imposibil pentru Apple să dezvolte o mașină și că aceștia lucrează, de fapt, la crearea unui software. Alte surse declarau pentru Wall Street Journal că Apple lucrează la un proiect secret (”Project Titan”), în una din locațiile lor ascunse din apropierea campusului Compertino. Aceleași surse menționau că Apple este în discuții cu producătorii mașinii Magna Steyr pentru o posibilă colaborare în cazul în care vor merge mai departe cu acest proiect.

Prototip lansat de Magna Steyr în 2012

Prototip lansat de Magna Steyr în 2012

Alte zvonuri menționau că Apple ar putea folosi modelul i3 body al celor de la BMW ca o primă bază pentru dezvoltarea unei colaborări. Mașina celor de la BMW avea dimensiunea și componentele ideale pentru ceea ce ar fi dorit Apple să creeze.

BMW i3

BMW i3

Data lansării

Conform zvonurilor, era preconizată o lansare în 2020 a primului model Apple Car, dar acum că Apple a încetat să lucreze la dezvoltarea unei mașini reale, planurile companiei sunt în flux. În prezent, Apple dezvoltă un sistem de pilot automat, dar nu există o dată finală în care ar putea să debuteze. Directorii executivi de la Apple au acordat echipei timp până în 2017 „să demonstreze fezabilitatea” unui sistem de pilot automat.

cyberfeeder